Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/445-8096

Falmatrica Blog

Hogyan távolítsd el könnyen a megunt matricát?

Rajtár Hajnalka
Rajtár Hajnalka
2020.05.01 13:47
Hogyan távolítsd el könnyen a megunt matricát?

A matricák folyamatosan jelen vannak életünkben, hiszen a legtöbb terméken van egy műanyag vagy papír matrica, dekoráljuk velük használati tárgyainkat, és a gyerekek is előszeretettel ragasztják őket a lakás különböző pontjaira.

Ideális esetben egy mozdulattal el lehetne távolítani a nem kívánt matricákat, azonban ez általában nem sikerül nyom és szakadás nélkül.

Mutatunk néhány tippet, hogyan tudod egyszerűen, a legkevesebb bosszúsággal eltávolítani a matricákat. 

Alkohol

A háztartási alkohol, vagy a magas alkolhol tartalmú italok is segíthetnek. A matricát átkenjük vele többször, és felszedegetjük a felületről. Én alkoholos ablaktisztítót is szoktam használni erre a célra.

Higitó

Akárcsak az alkohol esetében a higító is csodásan leszedi a matricát. Azonban nem árt figyelni, hogy festett, vagy lakkozott felületen ne használjuk, mert rongálhatjuk vele az anyagot. Ugyanez vonatkozik az alkoholra is. Inkább üveg vagy kerámia felületen ajánlatos a használata.

Benzin

Szintén jól oldja a ragasztót, de csak óvatosan szabad használni, felületi károdosodást okozhat elsősorban műanyagok esetében, ezért üvegekre illetve fémre ajánljuk.

Acetonos körömlakklemosó

A lakkot és ragasztót egyaránt oldja. Itt is figyelni kell, milyen felületen használjuk.

hajszarito

Hajszárító

A legjobb tapadást egy matrica esetében 5-25 °C között érünk el. Ha melegítjük a matricát, a ragasztóját meg tudjuk lágyítani, ezáltal könnyebben eltávolítható. Legjobb, ha hajszárítóval fújunk rá néhány percig meleg levegőt.

Melegvízes áztatás

Hőre nem deformálódó anyagok esetében használjuk, mint a kerámia vagy üveg, kemény műanyag. Papír matricáknál hatásos.

Hűtés

Tegyük a tárgyat a mélyhűtőbe pár percre. A hideg hatására a ragasztó megkeményedik, és egyszerűen eltávolítható.

Ecet

A kerámián vagy üvegen maradt ragasztót ás matricát ecettel lehet eltávolítani. A beáztatást követően állni hagyjuk, utána ujjal vagy valamilyen kaparó eszközzel távolítható el a matrica.

Kókuszolaj és sütőpor

Egy rész kókuszolaj, egy rész sütőpor. Az így elkészült masszával kend be a matricát. Egy órát várj, és kezdd el leszedegetni a felületről. 

Olaj és víz

Víz és olíva- vagy repceolaj 1:1 arányú keveréke. Ezek valamelyike sok háztartásban megtalálhatóak és az olaj képes fellazítani, oldani a ragasztót. Dörzsis szivacsra tégy a keverékből, és ezzelé dörzsöld át a matricát. Kevés kapargatással eltávolítható a matrica. Ez a módszer csak papír alapú matricáknál működik. A matrica eltávolítását követően takarítsd meg a felületet valamilyen zsíroldó háztartási szerrel.

Szőlőzsír

A papír matricák távolíthatóak el vele. Bekenjük a matricát, és megdörzsöljük.

Citromos tisztítószerek

Illóolaj tartalmuk a ragasztót is oldja. Figyelj rá, milyen felületet tisztítasz vele.

Majonéz

A majonézben található zsírok és olajok szintén hatásosak lehetnek a matricaeltávolításban. Vékonyan kend be a matricát, várj 30 percet, és óvatosan szedd le.

WD40

Közvetlenül a felületre fújva, vagy egy kendővel a felületre juttatva át kell itatni vele a címkét, majd óvatosan ledörzsölni.

matrica eltavolto szerek

 

 

Bízom benne, valamelyik módszer használatával sikerült eltávolítanod a nem kívánt matricát.

Még egy tanács a maradék ragasztó eltávolításához: egyszerűen radírozd le a felületről egy sima radírral.

 

 

Rajtár Hajnalka