Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/445-8096

Falmatrica Blog

Öltöztesd tavaszba a lakásod!

Rajtár Hajnalka
Rajtár Hajnalka
2023.02.18 22:26
Öltöztesd tavaszba a lakásod!

Ebben a cikkben az otthonunk tavaszi megújításához adok tippeket. A tavasz beköszöntével érdemes felülvizsgálni a lakberendezést, kicserélni a textíliákat, a dekorációkat, világosabb színeket használni és praktikus tárolási megoldásokat kialakítani. Ezek az egyszerű tippek segítenek abban, hogy otthonunkat felkészítsük a tavaszra és meghosszabbítsuk az új évszak friss és vidám hangulatát.

Ahogy beköszönt a tavasz, sokunkban felmerül az igény arra, hogy frissítsük a lakásunkat. A lakberendezés a tavasz során számos lehetőséget kínál, hogy felkészítsük otthonunkat az új évszakra. A következőkben megosztok néhány tippet arról, hogyan teheted tavasziassá lakásodat.

A legfontosabb, mindent megelőző lépés a dekorálás megtervezése, a színek kiválasztása

Tervezzük meg, milyen dekorációt szeretnénk a lakásban, mi a színvilág, és milyen mélységig folyunk bele a dekorálásba. Szükséges-e már egy festés, néhány bútor felújítása, vagy elég, ha csak néhány kisebb, de mégis nagyon mutatós változást hajtunk végre otthonunkban.

Lakásunk vagy házunk belső terének megtervezésekor a legizgalmasabb feladat a színek megtervezése, hogy kiválasszuk a megfelelő színeket a tér palettáján. A színeknek óriási jelentősége van, mivel hatással vannak hangulatunkra, érzelmeinkre. Ahhoz, hogy otthonunkban jól érezzük magunkat, fontos a megfelelő színek kiválasztása. Én kedvenc színeim átgondolásánál kiemelem az adott év lakberendezési trendszíneit, és próbálok ezek mentén haladni otthonom szépítésében. Több cikket is elolvasok a témában, megnézem, mi az idei trendszín. Átnézem a lakberendezők ajánlásait. Elég vizuális típus vagyok, így a legörömtelibb tervezési lépés számomra a lakberendezési képek nézegetése, ezek alapján tudok a legjobban inspirálódni.

A Pantone év színe 2023-ban a Viva Magenta 18-1750, egy igazán vibráló és életteli szín. ezt a színt a természet inspirálta. A bíbortetűből készült kármin nevű színezőanyag ihlette, melyet már többszáz éve használ az emberiség. Ez egy bordós magenta árnyalat.

A lakberendezés ennek picit finomabb változatát használja, a málnapirosat. Ez szintén természet inspirálta szín, a gyönyörű érett málna színe. Ahogy lakberendezők leírásaiban olvastam ezt a színt: egy gyönyörű naplemente legszebb árnyalata.

Teljes falakat is festhetsz vele, azonban ilyenkor világos, élénk színű bútorokat és dekorációkat javaslok.

Málna színű falak

Amennyiben erősnek érzed ezt a színt, festhetsz vele kisebb bútorokat is, használhatod csempék által ezt a színt, vagy csempematricával. Konyhai hátfalak, székek, komódok, konyhaszekrények igen mutatós, hatásos, természetet és természetességet idéző színe lehet.

Málna színű szekrények

 A tervezést követően nekilátunk a feladatoknak.

Az én tavaszi tervezésem arról szól, hogy a konyha fehér csempéit fogom feldobni málnapiros csempematricákkal. A csempematricákról és azok használatáról egy másik blogcikkben fogok írni, mert azzal kapcsolatban is van egy csomó mondanivalóm. :)

A többi helyiségben lecserélem a dekorációkat tavaszira. De vegyük csak szépen sorba a feldatokat.

A tavasz a nagytakarítás ideje is lehet. A hideg hónapok alatt a lakásban sok por gyűlhet fel és szennyeződés, amit érdemes eltávolítani. A padlók felpolírozása, az ablakok tisztítása, a bútorok alapos áttörlése mind fontos lépései a tavaszi takarításnak. Én ilyenkor szeretem gőztisztítóval körbejárni a lakást, hogy a kis sarkokat is alaposan ki tudjam takarítani. Kifújom az ajtókon lévő szellőzőket, áttakarítom a fugákat, a konvektorok leállításával azokat is alaposan áttakarítom. Mivel nem tartozik a kedvenceim közé a takarítás, és igyekszem minél kevesebb időt tölteni vele, azonban a tisztaságot is szeretem, fontos, hogy hatékonyan takarítsak.

Hogyan tudunk hatékonyan takarítani?

A takarítás helyes sorrendje: felülről lefelé és belülről kifelé. Kezdd a mennyezeten. Szedd le a pókhálókat, és töröld át. A mennyezeti lámpákat, ventillátorokat szintén takarítsd meg. Elképesztő mennyiségű por, piszok tud rájuk ragadni. Töröld át a fent futó csöveket, a függönytartókat. Pakold le a szekrények tetejét, töröld le a port, és mielőtt visszatennéd, ami ott volt, azokat is töröld át. Én nem vagyok híve annak, ha a szekrény és a mennyezet között van hely, a lakásomba mindenhova beépített szekrényeket csináltattam. Így esztétikusabban el tudom pakolni a dolgaimat (a szekrény tetején egyébként sem tud semmi szépen mutatni szerintem), és a porosodásnak sem adok esélyt. A falról szedd le a képeket, töröld át a helyét. Azokban az években, amikor nem festjük át a helyiséget, minden alkalommal tavasszal áttörlöm, ezáltal felfrissítem a falakat. Meg fogsz lepődni, mennyi por képes azon is megtapadni. A képeket is takarítsd meg, mielőtt visszahelyezed, amennyiben igényli, kend át ápoló szerekkel, üvegét üvegtisztítóval töröld át. A falon lévő falmatricákat is töröld át puha, száraz ronggyal.

Próbáld meg a szekrényeket és ágyakat elforgatni, hogy mögöttük és alattuk is ki tudj takarítani. A bútorokat is töröld át, majd kend be bútorápolóval - mindegyiket az előírttal. A szőnyegeket lehetőség szerint vidd ki az udvarra, hogy át tudjanak szellőzni.

Ablakkereteket takarítsd meg, üveget is. Nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem a rémálmom, amikor takarítás után csíkos marad az üveg. Van egy jól bevált módszerem, amivel szépen, csíkmentesen tudom megtisztítani az ablakokat, leírom, hátha mást is meg tudok szabadítani attól a gyötrő érzéstől, amikor az első ablakot érő fénysugár megmutatja, hogy bizony elég maszatos az, amit szépnek hittem.

Hogyan tudom csíkmentesen takarítani az ablaküveget?

Ablaktakarításnál ne használj csak csapvizet. A csapvíz magas kálcium tartalma miatt csíkos maradhat az üveged. Érdemes a vödörbe 5 liter vízhez egy deci háztartási ecetet hozzáadni. Ha az ablaküveg nagyon koszos, jó lehet egy fél kupaknyi háztartási ammóniát és egy evőkanálnyi mosogatószert is az ecetes vízhez adni. Ha az ammóniás keverékkel belül tisztítod az üvegfelületet, alaposan szellőztess utána! Az ablak lemosása előtt teljesen töröld le az ablakkeretet, majd az előzőekben leírt keverékkel töröld át alaposan az ablaküveget. Jöhet az ablaktisztító. Fontos, hogy ezt egy folyamatos mozdulattal kend át az üvegen, így nem lesz csíkos. Indulj a bal felső sarokból az ablaktisztítóval, és onnan folytasd a törlést. Mindig az ablaküveg tetején kezdd a tisztítást. Végül töröld át az üveget száraz törlőkendővel, nem szöszölődő ronggyal, vagy háztartási papírtörlővel. Általános szabály, hogy az ablakokat havonta kell takarítani.

Legyen levegőd, mozgástered a lakásban

Húzd fel a redőnyöket, hogy minél több fény jusson be. Próbáld átnézni a berendezést, hogy ne legyen túl zsúfolt a lakás, mert egy zsúfolt lakás nyomasztó érzést kelt. Ne ragaszkodj a felesleges, már rég nem használt dolgaidhoz, ne kerülgesd. Ajándékozd el, cseréld el, add el, csak ne lomolódjon a lakásban. Én nagy gyűjtögető voltam, nem szerettem semmit kidobni, mindig arra gondoltam, jó lehet az még később. Nem volt egyszerű, de megtanítottam magamat arra, hogy a felesleges dolgoktól mielőbb szabaduljak meg. Mondjuk ebben a lányom a mai napig még mindig jobb, mint én. :)

Az ideális mennyiségű tárolófelület kialakítása segíthet abban, hogy az otthonunk mindig rendezett és tiszta legyen. Az őszi és téli holmik, mint a vastag kabátok és takarók, a tél után már nem szükségesek, ezért érdemes kialakítani egy helyet, ahol el lehet őket tárolni. Az újonnan rendszeresített tárolási megoldások praktikusabbak lehetnek, és meghosszabbíthatják az otthonunk friss és rendezett állapotának fenntartását.

Megtisztult a lakás, jöhet a dekorálás

A tavasz az újjászületés évszaka, amikor a természet ismét színekben tündököl. Elmúlik a téli komor hangulat, kisüt a nap, ismét fényárban úszik minden. Ezt az érzést át lehet vinni a lakásba is a világosabb színek használatával. A pasztell színek és a fehér tökéletesek a tavaszi hangulat megteremtéséhez. A falakat, a dekorációkat, a függönyöket és az ágyneműket is frissítheted ezekkel a színekkel.

A virágok évszakában érdemes visszatükrözni ezt a hangulatot a lakásban is, tegyél minél több virágos, vagy természet közeli dekorációt. Például néhány virágot a vázába, tavaszi dekort az ajtóra, virágokat, fákat ábrázoló képeket, vagy falmatricákat. Virágos falmatricákból rengeteg mintát kínálunk, 48 színből tudsz választani matt vagy fényes felülettel. Nyomtatott matricákat is készítünk, laminálva, így azokat akár kültéren is használhatod.

Virágos falmatricáink közül ITT tudsz válogatni.

Néhány kép termékeink közül:

Virágos falmatrica ízelítő

Sokan szeretnek egy-egy oldalról benyúló virágos ágat ábrázoló falmatricát feltenni a falra, vagy magas, lombos fát, amelyekkel közelebb érezhetik magukhoz a természetet.

Fákat, ágakat ábrázoló falmatricáink IDE kattintva választhatóak ki.

Nekem nagyon tetszik az ablakok dekorálása. Nem csak a karácsonyi ünnepek idejére, hanem az év minden évszakában változtatom az ablakokon a dekorációkat. Ehhez ablakmatricákat használok. Ablakmatricából van öntapadós és sztatikus. Mindkettő használata nagyon egyszerű. Az öntapadós matrica fixen tovább fent van a felületen, azonban munkaigényes az eltávolítása. Ezt többen kérdeztétek, hogy a leggyorsabb és legegyszerűbb, leírom.

Hogyan távolítom el az öntapadós ablakmatricát?

Az öntapadós ablakmatrica eltávolítása során semmiképp ne használj ollót, pengét, kést, dörzsit, súrolószert, semmit, amivel az üveget meg tudod karcolni. Legegyszerűbb mód, hogy átmelegíted a matricát gőztisztítóval vagy hajszárítóval. Ekkor meglazul a ragasztó, és le lehet húzni az üvegről a matricát. A felületen maradt ragasztó nyomokat alkoholos ruhával, vagy alkoholos ablaktisztítóval le tudod törölni. 

Az öntapadós ablakmatricákat az eltávolításukat követően nem tudod újra felhasználni, sajnos az kuka.

A sztatikus ablakmatricák - ahogy a nevükben is benne van - a sztatikus elektromosság elvén működnek. Azaz nincs ragasztóanyag rajtuk. Eltávolításuk az üvegről egy mozdulat.

Hátránya, hogy könnyebben felpöndörödik időben a széle, ablaktakarításnál elmozdulhat, igazítani kellhet. Óvtosabban kell takarítani az üveget.

Az ablakmatrica egy nagyszerű dekorálási lehetőség

Húsvétra hangolom az első tavaszi ablakdekorációimat, utána szépen lecserélgetem ezeket virágos motívumokra. Ez már végig fent maradhat az ablakon nyár végéig, amíg nem kerül sor az őszi dekorálásra. 

Itt mutatok néhány igazán hangulatos ablakmatricát kínálatunkból:

ablakra matricak

Ablakmatricából a teljes kínálatot IDE kattintva tudod megnézni.

Az ünnepi ablakmatricákat pedig IDE kattintva láthatod.

A tavasz egy nagyszerű alkalom arra, hogy felfrissítsük otthonunkat és előkészítsük az új évszakra.

A lakberendezés során a világosabb színek, a tavaszi dekorációk, a takarítás, a megfelelő fény, az új textíliák és a tárolási megoldások mind remek lehetőségeket kínálnak arra, hogy megteremtsük az otthonunkban a tavaszi hangulatot és a frissességet.

Remélem, ezek a tippek segítenek neked abban, hogy otthonodat felkészítsd a tavaszra!

A virágos, tavaszias falmatricákról már írtam blogcikket, ez minden kikeletkor visszatérő téma. Olvasd el ezt a cikket is. :)

 

 

Rajtár Hajnalka