Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/445-8096

Falmatrica Blog

Üvegfólia függöny helyett: a legújabb trend

Rajtár Hajnalka
Rajtár Hajnalka
2023.02.22 20:47
Üvegfólia függöny helyett: a legújabb trend

Egy újabb lakberendezési trend van születőben, mégpedig az, hogy elhagyják a függönyöket az ablakokról, és üvegfóliát használnak helyette. Mennyivel és miért előnyösebb az ablakfólia a függönynél? Vásárlóim véleménye alapján született meg ez a blogcikk.

Egyre több vásárlóm hív azzal telefonon, hogy szeretne üvegfóliát vásárolni, és a segítségemet kéri illesztéssel, felhelyezésssel, színnel, áttetszőséggel kapcsolatban. Ilyenkor picit kifaggatom affelől, hogy pontosan miért is akar üvegfóliát az ablakra tenni, mi a célja vele. Képzeljétek, egyre többen mondják, hogy a függöny helyett ablakfóliát szeretnének használni az ablakokon és ajtókon. 

Függöny

A természetes vagy mesterséges anyagból készült függönyök a lakberendezés egyik legismertebb és legelterjedtebb elemei közé tartoznak. Számos funkciót ellátnak, például segítenek a hang- és hőszigetelésben, valamint a fény szabályozásában és a magánszféra megőrzésében.

A függöny anyagának tartóssága függ az anyag típusától, azonban általában hosszú élettartamúak. Az anyagválaszték változatos, beleértve a pamutot, a poliésztert, a selymet és a látványosabb anyagokat, mint például a csipke vagy a bársony.

A függönyök könnyen felhelyezhetőek és könnyen cserélhetőek, ami lehetővé teszi az átmeneti használatot, vagy egy évszakra szóló dekorációs elem használatát.

A megfelelő függöny kiválasztása azonban az egyéni preferenciáktól, a funkcionális szükségletektől, valamint az adott helyiség kialakításától függ.

Üvegfólia, ablakfólia

Az üvegfólia egy vékony, átlátszó film, amelyet üvegfelületekre lehet felhelyezni dekoratív vagy funkcionális célokra. A dekoratív üvegfóliák többféle mintával és színben elérhetők, és általában az ablakokra helyezik fel, hogy csökkentsék a belátást a helyiségbe, és/vagy díszítsék a helyiséget. A belátás csökkentésére szolgáló üvegfóliák gyakran használatosak irodákban, üzletekben, magánlakásokban és egyéb helyeken, ahol fontos a magánélet védelme.

Az üvegfóliák különböző típusai érhetők el a piacon, amelyek eltérő vastagsággal, áttetszőséggel, mintázattal és színnel rendelkeznek. 

Az üvegfólia alkalmazása számos előnnyel járhat, például csökkentheti a hőt, a fényt és a sugárzást, valamint növelheti a helyiség diszkrécióját, miközben még mindig lehetővé teszi az áttetszőséget.

Az üvegfólia könnyen tisztítható és karbantartható, valamint a felhelyezése és eltávolítása is egyszerű.

Üvegfólia

Mennyire tartós az ablakfólia?

Az üvegfólia tartóssága attól függ, hogy milyen típusú és minőségű üvegfóliáról van szó, valamint az alkalmazás helyétől, környezeti hatásoktól és az ápolástól is. Az üvegfóliák kiváló minőségű anyagokból készülnek, és általában hosszú élettartammal rendelkeznek.

Ha az üvegfólia helyesen van felhelyezve, akkor általában akár 5-15 évig is tartós lehet. A megfelelő felhelyezés és az üvegfóliák szakszerű karbantartása növelheti az üvegfólia élettartamát.

Az üvegfólia hosszú élettartamának biztosítása érdekében fontos, hogy a fólia tisztán és szárazon maradjon, és kerüljük a mechanikai sérüléseket, valamint a karcokat és az éles tárgyakkal történő érintkezést.

Az üvegfólia kiválasztásakor érdemes olyan minőségi termékeket választani, amelyek UV-védelmet biztosítanak és ellenállnak az időjárási viszontagságoknak.

Az üvegfólia vagy a függöny előnyösebb a lakásban?

Az üvegfóliának is és a függönynek megvan a maga előnye a lakásban, és a döntés a lakberendezési preferenciáktól és az egyéni igényektől függ. Nézzük meg, milyen előnyöket kínál mindkét lehetőség.

A függöny előnyei:

  • Variálhatóság: A függönyök lehetővé teszik az otthonunk dekorációjának gyors megváltoztatását, és különféle színek, minták és anyagok közül választhatunk.
  • Hang- és hőszigetelés: A függönyök segíthetnek csökkenteni a zajszintet, és hőszigetelő tulajdonságaik segítenek fenntartani a lakás hőmérsékletét.

Az üvegfólia előnyei:

  • Privát érzet: Az üvegfólia lehetővé teszi a szükséges magánéletet, miközben megakadályozza az idegeneknek a belátást a lakásba.
  • Esztétikus: Az üvegfólia sokféle mintában és színben kapható, és lehetővé teszi, hogy egyéni stílusunkat tükrözzük otthonunkban.
  • Védelem az UV sugarak ellen: Az üvegfólia megvéd a káros UV sugaraktól, amelyek bőrkárosodást és a bútorok elhalványulását okozhatják.
  • Energiahatékonyság: Bizonyos üvegfóliák csökkentik a hőátbocsátást, amely segít abban, hogy az otthon hűvösebb maradjon a nyári melegben, és melegebb az hideg téli hónapokban. Ez segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket.
  • Könnyen tisztíthatóak, nem szedi magába a port.

Ahogy láthatjuk, a függönynek és az üvegfóliának is megvan a maga előnye, és a döntés a személyes ízléstől és a konkrét lakásigényektől függ.

Ha szeretnéd csökkenteni a hőátbocsátást, vagy védeni az otthonodat a káros UV sugaraktól, akkor az üvegfólia lehet a jobb választás. Ha pedig szeretnéd változatosan alakítani az otthonod külsejét, akkor a függöny lehet a te választásod.

Nézd meg a Dekormatricák Webáruház üvegfólia kínálatát IDE kattintva, és válassz a rengeteg termék közül. 

Rajtár Hajnalka